joi, 11 aprilie 2013

José Raùl Capablanca- un Mozart al sahului


Este foarte greu de a prezenta în câteva cuvinte pe unul dintre cei mai mari sahisti ai tuturor timpurilor, pe cel de al treilea campion mondial oficial la sah, cubanezul José Raùl Capablanca y Graupera, supranumit “Mozart al sahului”. José Raúl Capablanca y Graupera s-a nascut la 19 noiembrie 1888 si a detinut titlul de campion mondial între anii 1921 si 1927.
capablanca3
Jose Raul Capablanca y Graupera
Ascensiunea sa rapida în lumea sahului, a uimit întreaga lume prin originalitatea stilului sau de joc. Privind partidele pe care le juca tatal sau, a învatat înca de la vârsta de 4 an, modul cum se muta piesele si regulile sahului.Acesta l-a dus imediat la un club de sah din Havana, unde treptat, în timp, copilul a început sa-si învinga toti adversarii. La 13 ani a devenit pretendent la titlul de Campion National, pe care l-a si câstigat în fata maestrului Juan Corzo cu scorul de 7 – 6 (+4, =6, -3).
capablanca_corzo
Capablanca – Corzo
La vârsta de douazeci de ani, în 1909, Capablanca câstiga un meci contra campionului Statelor Unite ale Americii, Frank Marshall, cu scorul de 15-8 (+8, =14, -1) care apoi a insistat ca la turneul de la San Sebastián, Spania, 1911, unul dintre cele mai puternice turnee ale timpului, sa participe siCapablanca. Cu aceasta ocazie, Capablanca l-a provocat pe Aaron Nimzovici la o serie de meciuri rapide, pe care le-a câstigat cu usurinta, fapt pentru care toti maestrii prezenti au fost de acord ca sahistul-minune, era de neînvins la jocurile rapide. La sfârsitul turneului, spre surprinderea tuturor,Capablanca s-a clasat pe locul I cu 9½ puncte, lasând în urma sa jucatori vestiti ce reprezentau floarea sahului momentului (Akiba Rubinstein si Milan Vidmar cu 9 puncte, Frank Marshall 8½ si Siegbert Tarrasch cu 7½).
capablanca03-ew
Dupa o serie de meciuri câstigate în fata celor mai vestiti sahisti din diverse tari ale lumii, la turneul de la St. Petersburg din 1914, Capablanca termina pe locul doi în urma campionului mondial Emanuel Lasker, dar înaintea lui Alexandr Alehin, fapt pentru care tarul Nicolae al II-lea i-a proclamat pe cei 5:Lasker, Capablanca, Alehin, Tarrasch si Marschall, drept Mari Maestri ai sahului.
Apreciind forta lui Capablanca, în 1920, Lasker vrea sa îi cedeze acestuia titlul spunându-i: „Ai câstigat titlul nu prin formalitatea unei provocari, ci prin maiestria ta stralucitoare”, titlu pe care însa acesta îl refuza, dorind sa îl obtina la tabla Se vor aseza la masa de joc în 1921 la Havana si Capablanca va câstigat prin abandonul lui Lasker, în momentul când scorul era 9-5 (+4, =10, -0)
Capablanca-Lasker_1925
Capablanca – Lasker
Domina categoric viata sahista a epocii pâna în 1927, când considerându-se invincibil (între 1914 si 1927 nu a pierdut decât 5 partide) si tratând cu superficialitate meciul jucat la Buenos Aires cu Alexandr Alehin, pierde titlul de campion mondial în favoarea acestuia cu scorul 15½-18½ (+3, =25, -6). Din 1928 si pâna în 1939, joaca cu succes în diferite turnee, cu speranta jucarii unui meci revansa pentru titlu, care însa nu a mai avut loc, deoarece Alehina evitat sistematic sa îl întâlneasca, punând conditii irealizabile pentru organizarea meciului. În 1920 publica prima sa carte intitulata „Cariera mea sahista”, iar în 1932 „Manual de sah pentru începatori”, lucrare deosebit de apreciata în întrega lume.
alekhine-capablanca
Alehin – Capablanca
În ce priveste viata personala, în decembrie 1921 s-a casatorit cu Gloria Simoni Betancourt, cu care a avut un fiu José Raúl, în 1923 si o fiica, Gloria în 1925, dar casnicia s-a încheiat cu un divort. Ulterior, în 1938 se recasatoreste cu Olga Ceagodaeva. Se stinge din viata pe 8 martie 1942 în unul din saloanele clubului de sah din Manhatan, în urma unei comotii cerebrale.
capablanca_olga3 capablanca_olga2
Povestea de dragoste dintre Capablanca si Olga Ceagodaeva a durat numai 4 ani…
„În istoria sahului, scria A. Alehin, nu este si nu a fost nici un jucator atât de talentat ca marele Capablanca. Prin moartea lui s-a pierdut unul dintre cele mai stralucite genii ale sahului, pe care nimeni nu-l va ajunge vreodata.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu